Wie is Niki?

Hallo, ik ben Monique (‘Niki’).
Na meer dan 20 jaar verhalen voor andere merken te bedenken door mijn job in de reclame en marketing vond ik het tijd om mijn eigen verhaal te brengen.

Ik heb zolang ik me het herinner altijd al graag ‘gebakken’. Ik vond het steeds iets spannends en magisch: hoe een mengsel van eenvoudige ingrediënten in een warme oven kan omvormen tot iets lekkers. En die geur! Ik kom uit een bakkersfamilie en misschien stond mijn wieg wel naast de oven.

Maar ik vond mezelf lang niet goed genoeg. Dus volgde ik een bakkersopleiding en leerde te begrijpen dat bakken een combinatie is van 50% chemie en 50% creativiteit en vakmanschap. En nu wil ik al wat ik lekker vind delen. Om de simpele reden dat gebak mensen blij maakt. Waar je ook bent op de wereld, een koekje of een taartpunt op tafel is altijd een ‘mmm’ moment. En wat is er fijner dan met je passie en wat je het liefste doet andere mensen blij te maken!

Eerlijk is heerlijk

Ik wil een lekker product brengen, maar ook een eerlijk en authentiek product.

Daarom werk ik nooit met kunstmatige bewaar- en smaakmiddelen en zoveel mogelijk met grondstoffen, waarvan ik de oorsprong ken en weet dat ze met respect en liefde gemaakt zijn.
Ik geloof ook ik het principe ‘live with nature’. Ik hou van de afwisseling van de seizoenen en al het lekkers dat elk seizoen meebrengt.
Ik profiteer van wat in overvloed verkrijgbaar is, door het in te maken, te drogen of in te vriezen voor die momenten wanneer het weer schaars en duur wordt (de nieuwe appeloogst is goed voor ettelijke kilo’s ingevroren appelmoes voor de granola en wanneer de walnoten massaal rijp zijn wordt een grote mand handgepeld en geroosterd om vele maanden te gebruiken,…).

Bloem met een verhaal

Mijn belangrijkste grondstof -de bloem- komt van Molens Vanden Bempt. Een kleine familie-maalderij in Sint-Joris-Weert die sinds 1908 over vele generaties heen en met veel liefde voor het vak kwaliteitsbloem levert. De productie is in eigen handen – van het uitzaaien van de tarwe tot het afvullen van de zakken. Je kan er talrijke soorten meel kopen (ook als thuisbakker). In Niki’s Bakery gebruik ik de fijnste soort tarwebloem.

Happy eitjes

Een bakkerij gebruikt veel eitjes, en die komen van kippen met een vrije uitloop. Bij voorkeur van onze eigen kippen. Omdat ik geloof dat een kip die happy is een lekkerder ei aflevert.

Zuivere vetstof

Ik werk alleen met échte Belgische boter. Niet met margarine – of erger nog – een substituut mengsel. Zuivere boter is misschien iets duurder in de aankoop, maar de smaak is -tichtig keer beter. Wanneer een recept olie vereist, dan is die 100% plantaardig.

Bio kaneel

Veel van mijn recepten bevatten kaneel, een gouden specerij met een onweerstaanbare geur en heerlijk nostalgische smaak. Ik verkies de Indonesische variant, die is extra aromatisch en zoet. De kaneel werd biologisch gekweekt en verwerkt.